ÇİM ALANLARI SULAMA TEKNİKLERİ ve SULAMA SÜRESİ
Sulama işlemi tüm bitki türleri için bitkinin ihtiyacı olduğu anda bitki kök bölgesinde doğru miktarda su bulundurma olarak tarif edilebilir.
Her çim alan kendi içerisinde özeldir. Her bahçenin toprak yapısı, sulama suyu kalitesi, bahçenin konumu, bahçenin büyüklüğü, ağaç miktarı ve mevsimlik çiçek miktarı mevcudiyeti farklılık göstermektedir.
Gelişen teknolojiyle birlikte sulama sistemleri de gelişmekte ve değişmektedir. Biz çim alanlarda yağmurlama sulama sistemini kullanmaktayız. Yağmurlama sulama bitkiye yağmur tanecikleri şeklinde su verme işlemidir.
Bu yöntemde sprey ve spring dediğimiz su atıcılar kullanılmaktadır.
Sprey sulama sistemi
Spring sulama sistemi
Çim alanların sulanması için kullanılan en ideal yöntem yağmurlama sulama sistemidir. Yağmurlama sulama sistemleri de kabaca üçe ayrılmaktadır.
Bunlar; Sabit sistemler, hareketli sistemler ve otomatik sistemler. Bu sulama sistemlerindeki seçim tamamen sizin bütçenize ve bahçenize ayıracağınız zamana bağlıdır.
Sulama yöntemini seçtikten sonra yapmamız gereken sulama süresini hesaplamaktır. Çim bitkilerinde sulama süresi çimin türüne göre değişmekle birlikte, günde ortalama 8 mm dir.
Buharlaşma ve yağış durumuna göre bu oranı yüzdesel olarak artırıp azaltmamız gerekmektedir. Sulama süresi her bahçe koşulunda farlıdır. Benim bahçem 5 dk sulanıyor sen fazla suluyorsun şeklindeki söylemlere itibar etmemek gerek. Bunun basit bir şekilde hesaplaması var. Birkaç dakikanızı ayırarak bunu hesaplamanız mümkün.
Öncelikle içerisindeki su miktarını görebileceğimiz üç eşit kap veya bardak seçiyoruz.
Bu kaplar tamamen aynı boyutlarda olmalıdır. Bu kapları bahçenize birer metre ara ile yerleştiriyoruz.
Sulama sistemini çalıştırıyoruz ve saati kuruyoruz. Beşinci dakikada sulama sistemini kapatıyoruz. Kaplarda biriken suyu tek kapta birleştiriyoruz. Sonrasında bu miktarı ölçüyoruz. Ölçme işlemini direk metreyi kaba sokarak yapıyoruz. Örneğin bu miktar 4 cm gelmiş olsun. Bu miktarı üç kap ile ölçtüğümüz için 4 cm yi 3 e bölüyoruz 4 cm/3 kap =1,34 cm. Sizin sulama sisteminiz 5 dk de 1,34 cm sulama yapıyor demektir. Bitkiye 8 mm su verebilmemiz için yaklaşık olarak 2 cm sulama yapmamız gerekmektedir. Buna göre sulama sistemimiz 5 dk de 1,34 cm su veriyorsa 2 cm sulama yapabilmemiz için sistemi 7,5 dk. çalıştırmamız gerekmektedir. Sulama süresini kendi bahçeniz için sizde bu yöntemle belirleyebilirsiniz. Hava sıcaklıklarının 15-20 dereceleri aşması ile sulama işlemine başlamamız gerekmektedir. Sıcaklıkların her 3-4 derece artması ile yaklaşık yarım cm su miktarını artırmamız gerekmektedir. Yukarda anlattığımız formüle göre 2 cm suyu yaklaşık 7,5 dk de veren sistem, 2,5 cm su için 9 dk çalışmalıdır. Özetle hava sıcaklıklarının her 3-4 derece artması ile sulama süremizi 1,5 dk artırmalıyız.
Bir diğer konu ise sulama saatinin ne zaman olacağı. Çim alanların sulanması sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Bitkinin suya en çok ihtiyaç duyduğu an günün öğlen saatidir. Öğlen saatinde bitkinin kök bölgesinde suyu bulundurabilmemiz için sulamayı sabah erken saatlerde yapmamız gerekiyor. Sık yaptığımız hatalardan bir tanesi sulamayı gece yapmamızdır. Bitkiye su verdiğimiz zaman o su sabaha kadar buharlaşmayacak ve bitki kök bölgesindeki sıcaklığı düşürecektir. Sabah güneşle beraber toprak sıcaklığı tekrar yükselmeye başlayacaktır. Bu da çim alan için yüksek bir stres demektir. Ayrıca tüm gece çim alanların nemli kalması fungal (mantar) hastalıkların başlamasına neden olacaktır.
Görüldüğü üzere çim alanlar sanıldığı gibi çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymamaktadır.
Bu ve peyzaj ile ilgili tüm konularda Malatya Naturel Peyzaj olarak bizden destek alabilirsiniz.